Florence rgb 400

Florence wish

Titel: FLORENCE WISH

År: 2012

Uppdragsgivare: Statens Fastighetsverk

Plats: Salsta Slottspark, Uppsala

Teknik: Skulpturen är skapad av 400-åriga almar från slottsparken. Trästockarna är formade i en u-form med fyra utsågade skulpturdelar i hörnen. Skulpturen är fernissad och valda detaljer är bladguldsförgyllda. Hans Gustavsson har, efter skissanvisning och ritning, sågat ut formerna.

Klicka på småbilderna för förstoring

Information
Salsta Slottspark har fått en invånare, där lever nu träinstallationen FLORENCE WISH, en stor svart symbolskulptur för stora och små.

När jag såg den stora högen av mossiga almstockar sa jag högt för mig själv ”tänk om dessa Almstockar kunde tala” och just då började de göra det! Trädparkens historiska vingslag fängslade mig totalt. Tänk alla händer som vidrört dessa trädkroppar genom tiderna.

Längtan att tillgängliggöra denna upplevelse i dag växte i mig. Verket är kommet ur en blandning mellan sanning och saga. Jag satte mig i en tidsmaskin som tog mig till 1600-talet. Jag själv är fältmarskalken Nils Bjälkes dotter och önskar mig i julklapp, en sak att ha ute. Den mycket litteräre och barnkäre fader Nils skapar då denna skulptur.

Skaparprocessen tog fart och fram växte Kotten, hästbysten, riksäpplet och försvarsborgen som kanske var huvudgestalter för Nils Bielkes många sanna och påhittade berättelser. Genom konstverket tar jag berättelserna längre och liksom de var tänkta att vara stöd för dotterns egen fantasi, sago- och berättelseskapande ger det stöd för nya berättelse hos besökaren i dag.

Jag tar tillbaka det muntliga berättandet i tidsmaskinen till vår tid genom denna skulptur, lyssna! Fortfarande talar träden, berätta vad hör du?!

Uppdraget omfattade konceptutformning, gestaltning, projektering och samråd.