Florence rgb 400

Minneslågor

Titel: MINNESLÅGOR

År: 2009

Uppdragsgivare: Håbo kyrkliga samfällighet

Plats: Yttergrans kyrkogård, Håbo

Teknik: Stenen är av svensk granit, kallad Flivik, och bearbetningen är flammad. Glaset är ett rent och klart kristallglas, handgjutet i Strömbergshyttan i Småland. Luften i glaset reflekterar ljuset under mörkertid. Belysningen/lågan är en fiberoptiklösning, ljus och ljudverket lever efter astronomiskt ur. Armaturer bestyckas med moderna ljuskällor med hög ljusverkningsgrad, bra färgåtergivning och lång livslängd.

Klicka på småbilderna för förstoring

Information
Den nya askgravplatsen på Yttergrans kyrkogård växer fram i sina nya gröna former i samarbete med en landskapsarkitekt. I detta landskap spirar ett symbolmättat sakralt ljuskonstverk MINNESLÅGOR som tecknar sig som artificiella lågor, varmt välkomnande i mörkret för besökaren. Dessa gravvårdar är formade i svensk sten med infällda ljussatta glas som ljussättes med modernt, ljuslågevarmt, fiberoptiskt ljus.

Den konstnärliga idén bygger på att ge besökaren en varmt välkomnande och sakral upplevelse, att lågan får ge tröst och ljusa upp minnen till den anhörige. Alla gravvårdar står i samma väst-östliga riktning som kyrkan för att stärka vårdarnas inbördes gemenskap, formspråk samt höja den sakrala dimensionen.

Den konstnärliga idén bygger också på att under året lysa för den bortgångne. De perenna blommorna finns alltid vid gravvårdarnas sida, tanken är att dessa tillsammans ska ge en omslutande upplevelse åt besökaren platsen.

Månljuset ger från hög höjd ett subtilt vakande ljus över askgravplatsen och den ödmjuka pollarbelysningen accentuerar subtilt gångstråket runt askgravplatsen.

Uppdraget omfattade konceptutformning, ljusgestaltning, projektering och samråd.